Magunkról

A Hortobágy  – Faluvéghalmi Kft. tulajdonában 1 163,3105 ha bérelt szántó és legelő van. A szántókat és a legelőket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától béreljük.

A gazdálkodáshoz a feltételek rendelkezésre állnak, saját tulajdonú 157 631 m2 nagyságú teleppel rendelkezünk. A telephelyen a meglévő épületek felújítandó állapotban vannak. A telephelyen 7 db hodály és istálló csoport találhatóak, amelyek összterülete 7236,1 m2, továbbá egy 292,5 m2 nagyságú iroda és épületek.

A gazdálkodás bővítésre szorul a téli ellátáshoz, ugyanis a 2014. évi állatlétszámhoz képest megduplázódott az állatok létszám. A Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. részt vesz a LIFE+ programban, amely 0,7 állategység / ha szarvasmarha létszámot ír elő a területek 46 % -án. A többi területen 0,5 állategység /ha a kötelezően tartandó állatlétszám. Ezt az állatlétszámot 2024-ig tartanunk kell.

Gépesítésünk megfelelő ahhoz, hogy a szántó földeket meg tudjuk művelni, és a szemes- és szálas takarmányok elvetését, művelését, betakarítását el tudjuk végezni. A gépek többsége 8-10 évesek és vannak új munkagépek is. A társágunk tulajdonában van 12 db traktor, kombájn, szárzúzók, kasza, rendsodrók, bálázók, ekék, tárcsák, vetőgépek, pótkocsik, tehergépkocsik.

A társaság a szántóin saját részére is előállít takarmányt. A szántó földeken búzát, kukoricát és tritikálét termesztünk, amelyek aratás után a téli takarmányozást egészítik ki. Tavalyi évben 1373 q búzát és 1354,4 q tritikálét termesztettünk.

A Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik.

Gazdaságunkban a növénytermesztés és az állattenyésztés optimális ökológiai láncot alkot. A növénytermesztő területeken, szántókon, amelyeken az állattenyésztésnek állítunk elő takarmányt nem használhatunk műtrágyát. Az állattenyésztés során melléktermékként keletkező szerves trágya teljes mennyisége szükséges a szántok talajerő utánpótlásához.

A növendék marha értékesítés piaci igényei az esztétikus formák, 45-50%-os húskihozatal, sötétvörös szín, alacsony zsírtartalom, alacsony faggyútartalom, márványozottság, porhanyósság, 250-300 kg-os súly tömeg. A minőségi gazdálkodásunk, állattenyésztés során előállított borjaink iránt nagyobb a kereslet, mint amekkorát ki tudunk elégíteni. Ezért értékesítési problémáink nincsenek.

Kapcsolat

Cégnév: Hortobágy - Faluvéghalmi Kft

Ügyvezető: Katona Imre

Címe: 4071 Hortobágy, Faluvéghalma

Adószáma: 11142092-2-09

Térkép